Skolenes sangdag

Onsdag 12.06.2019 - kl. 12.00

 
ssd2019-hovedbanner-edit.png

Om Skolenes sangdag

Skolenes sangdag arrangeres av Musikk i Skolen i samarbeid med Oslo-Filharmonien. I konserthuset framfører orkester og nærmere tusen elever norsk musikk som streames til skoler i hele landet.

I Oslo Konserthus spiller Oslo-Filharmonien opp til et kor av 1000 barnestemmer, og konserten streames til hundrevis av skoler over hele landet. Orkesteret spiller åtte utplukkede sanger i flotte, nyskrevne arrangementer for vokal og orkester. I tillegg fremfører de kjente verk fra det klassiske skattekammeret. Barna ute på skolene og i konserthuset har på forhånd øvd på både sangrepertoaret og dansebevegelser. De står klare ved storskjermer landet rundt for å synge med under den direktesendte konserten i Oslo Konserthus. Noen klasser pynter klasserommene sine til sangfest, andre samles i gymsaler og auditorier, og noen digitalt dristige kan til og med prøve seg på en utendørs samling for hele skolen. Sammen skapes landets desidert største allsang-kor!

Skolenes sangdag 2019 arrangeres onsdag 12. juni klokken 12.00, og i år har vi bestilt to spesialskrevne sanger fra Melinda Elisenberg Løver og Ragnhild Hjertaas Lia. Låtene er spilt inn i Snakehips studio med gruppa SEVEN, Linus Anderson, og gruppa 4everU som vant MGPjr i 2018. Dette er unge, men erfarne artister som også vil stå på scenen i konserthuset 12. juni sammen med programleder Håvard Paulsen kjent fra NRK Super. Oslo er kåret til europeisk miljøhovedstad i 2019 der Skolenes sangdag er en del av det offisielle programmet. Med årets repertoar som omhandler miljø og bærekraft, ønsker vi å ta en aktiv og berikende rolle i miljøhovedstadsåret.

Gled dere til Skolenes sangdag 2019!

I konserthuset har vi plass til 1000 elever, og nå kan dere registrere dere og bli med!

Påmeldingen er godt i gang, og nå kan du følge med på hvilke skoler som er med på Skolenes sangdag 2019!

 

Musikkvideo: Plass til flere

Videohilsen fra Odd Nordstoga

Videohilsen fra Knut Anders Sørum

Vinn abonnement på Sangbanken!

Påmelding

Bli med og fyll kartet med sang. Meld deg på!

Som tidligere er det gratis å melde seg på Skolenes sangdag 2019. Alle som melder seg på vil få tilgang til sangtekster, lyd/video av sangene samt livestreamen fra selve dagen.

Nytt for i år er muligheten for skolene å laste ned deler av materialet til bruk uten internett. I tillegg utvider vi materialomfanget betraktelig i form av detaljerte instruksjonsvideoer, koreografier, noter, singback osv. Dette vil være tilgjengelig som utvidet tilgang for en engangsum på 200 kr. Dere kan velge å betale med VIPPS eller få tilsendt faktura.

Innlogging og betalingsinformasjon vil tilsendt på e-post etter registrert påmelding.

 

 

Påmeldingsskjema

Sangene

Årets Skolenes sangdag-låt heter «Plass til flere» er en helt fantastisk fengende låt som vi tror at dere kommer til å like. Tekstforfatter for låten er Ragnhild Hjertaas Lia og melodien er komponert av Melinda Elisenberg Løver. Medvirkende artister på låta er intet mindre enn Melodi Grand Prix jr. vinnerne 2018 4everU featuring Linus Anderson.


Her er oversikten over sangene på Skolenes sangdag 2019:

Mye står på spill
Tekst: Erik Hillestad
Melodi: Karianne Jæger / Atle Hallstensen

Plass til flere
(Skolenes sangdag-låta 2019)
Tekst: Ragnhild Hjertaas Lia
Melodi: Melinda Elisenberg Løver

Tingan æ like best
(My Favorite Things)
Norsk tekst: Ragnar Olsen
Melodi: Richard Rodgers

Bestevenn
Tekst og melodi: Odd Nordstoga

Farger sprer glede
Tekst: Marthe H. Wang og Thea E. Wang
Melodi: Christian Engebretsen

Gammel sykkel
Tekst og melodi: Ulf Risnes

Gula gula
Tekst og melodi: Mari Boine

Logg på livet 
Tekst: Ragnhild Hjertaas Lia
Melodi: Melinda Elisenberg Løver

Utvalg
Dere bestemmer selv hvilke sanger dere ønsker å bruke og lære inn til Skolenes sangdag, likeså hvordan dere fordeler sangene mellom klassetrinnene. Noen skoler velger å fordele sangene på ulike trinn. Andre velger å la alle elever delta på alle sanger, og la de yngste elevene synge med på refrengene. Dette skal være en dag der elever i ulike aldre samles rundt sangen som en aktivitet som skaper glede og fellesskap.

forslag til fordeling av sangene

 

Programleder

Håvard Paulsen er kjent fra NRK Super som programleder i Julemorgen 2015, Barne-TV 2014-2016 og programserien Barn ingen adgang sammen med Per Kristian Grytdal og Selda Ekiz i 2013 og 2014. Håvard har også besøkt alle landets fylker med et eksplosivt show hvor sanger, gitarspilling, grønnsakskarate, spennende eksperimenter og konkurranser sammen med publikum er noen av ingrediensene. 

MV_H%C3%85VARD_PAULSEN_1612_0507.jpg

Arrangement

Alle sangene er arrangert for symfoniorkester og har helt spesielle og spennende klanger. Sangene er derfor ganske annerledes enn de versjonene vi er vant til å høre på radio eller Spotify. Dette er også et av målene med Skolenes sangdag – å gi flotte musikalske sang- og musikkopplevelser som er litt annerledes enn det vi ellers får høre eller får anledning til å synge til. Arrangementene på de fleste av sangene er nyarrangert for Skolenes sangdag. Sangene «Bestevenn», «Tinga æ like best» og «Gula Gula» er imidlertid blitt brukt ved tidligere anledninger, og er derfor ikke tilpasset Skolenes sangdag i samme grad som de andre. De er mer frie i sin oppbygging og karakter, og kan derfor oppleves som uvant å synge til. Gjennom å lytte til og synge med øvingsfilene gjentatte ganger tror vi imidlertid at både barn og voksne kommer til å klare dette fint.

«Plass til flere» og «Logg på livet» er spilt inn i et profesjonelt studio med gruppa 4everU featuring Linus og gruppa SEVEN, og dere kan øve med disse versjonene fram til 12. juni. På konserten framfører vi sangene med nyskrevne orkesterarrangement, noe som vil gi sangene et annet preg. På «Bestevenn», «Farger sprer glede», «Gammel sykkel», «Mye står på spill» og «Tingan æ like best» har to vokalister sunget inn melodien på orkesterarrangementene (midifiler). Lydfilene på hjemmesiden er kun ment som øvingsfiler som gir et riktig inntrykk av gangen i sangen med introer, mellomspill etc. Klangbildet og opplevelsen vil selvsagt bli noe helt annet på selve konserten når vi får med oss selveste Oslo-Filharmonien, kor, solister og tusenvis av skoleelever som synger sammen

 

Scenekorleder

Tone Ophus

Tone Ophus er førstelektor i musikk ved grunnskolelærerutdanningen ved NLA Høgskolen i Oslo og har jobbet med musikklærerutdanning i over 20 år. Hun har lang erfaring som dirigent og som kursholder innen bl.a. rytmisk musikkpedagogikk, rytmikk og Syngende skole, og har gitt ut bøkene Nyt notene! og Sang, spill og sprell 1 og 2. Du har kanskje også sett henne på Sangbanken.no? Tone dirigerte scenekoret også i fjor, og gleder seg over å lede nok en flott gjeng med barn og unge fra hele Østlandsområdet!

Tone2.jpg

Deltagelse i

Konserthuset

Deltagelse i Konserthuset - førstemann til mølla!

Vi inviterer elever på 5. - 7. trinn på skoler over hele landet til å synge sammen med Oslo-Filharmonien i Oslo Konserthus i den livestreamede sendingen. Dette vil trolig være mest aktuelt for skoler i Oslo-området, men vi ønsker også skoler fra hele landet velkommen til å delta. Kanskje noen vil benytte anledningen til å arrangere en klassetur til hovedstaden denne dagen?

Det blir skolens ansvar å ha øvd tilstrekkelig på forhånd og ordne det praktiske og økonomiske rundt transport til og fra Konserthuset. Skolen må også avklare med foresatte at elevene kan opptre i en livestreamet sending. Elevene må selvsagt være glade i å synge, og de må kunne alle sangene utenat ettersom vi ikke har anledning til å vise tekst i selve Konserthuset. I tillegg ønsker vi at koreografiene sitter godt. Elevene må forstå hva en livesending innebærer og ha respekt for de profesjonelle musikerne i orkesteret. De må også klare å forholde seg til den informasjonen som blir gitt.

Programleder Håvard Paulsen leder showet, og dere vil få hjelp med innsatser og bevegelser av gruppa 4everU, gruppa SEVEN, scenekoret og dirigenten Berit Cardas. Sendingen blir livestreamet til skoler over hele landet, og de nærmere 1000 elevene i salen vil også bli filmet. Dette blir en fantastisk opplevelse for barna - vi håper mange blir med!

Ytterligere informasjon sendes ut til deltagende skoler.

Registrering (bindende)

PS! Dette skjema gjelder kun registrering for deltagelse i Konserthuset. Du må være påmeldt Skolenes sangdag for å delta i Konserthuset. Er dere ikke påmeldt kan dere melde dere på her: Påmelding Skolenes sangdag.

Gruppa SEVEN

Gruppa SEVEN

Gruppa 4everU

Gruppa 4everU 

Dirigent

Berit Cardas

Vertavokvartetten har formet henne til den musikeren hun er i dag: ambisiøs, målbevisst, med en salig blanding av kompromissløs skapervilje og selvutslettende tilpasningsevne.

Hun brenner for å få barn til å holde på med og bli glad i musikk og jobbet mye med barn, forsket på barns musikksmak, lært hundrevis av skolebarn å spille fiolin, enda flere å synge.

Har tidligere ledet store klassisk musikkprosjekt for Kork og Bergen Filharmoniske orkester, dette er første gang med Oslo Filharmonien.

Berit_Cardas-139__Photo_Anna-Julia_Granberg_BLUNDERBUSS.jpg