Dirigenten!

Berit Cardas er en etterspurt dirigent, fiolinist og bratsjist. Ved siden av en å ha en lang merittliste som kammermusiker, er hun er også en allsidige pedagog, foreleser og dirigent.

Cardas har studert ved Østlandets Musikkonservatorium (nå Norges Musikkhøgskole), Hochschule für Musik und Theater i Hannover, Tyskland og University of Minnesota i Minneapolis, USA. Hun har også tatt dirigentstudier ved Norges Musikkhøgskole.

Hun har siden tenårene drevet med undervisning, ved siden av å både studere og spille teater. I senere tid har hun også jobbet med orkesterledelse.

Hun var med å starte Vertavokvartetten i 1984 og har sammen med denne kvartetten holdt over 2500 konserter. Cardas har tidligere vunnet Spellemannsprisen og Diapason d’or, 1. pris i Nordisk Kammermusikkonkurranse, 1. pris, publikumspris og radiolytternes pris i Melbourne International Chambermusic Competition.

I det siste året har reisene blant annet gått til Melbourne, San Fransisco, og prestisjetunge Chamber Proms i London.

Et armbrudd ble et viktig vendepunkt for Berit Cardas, for da ga hun seg i kast med teaterstudier. Tross gode år på musikkhøyskoler i Hannover, Tyskland og Minneapolis, USA, er det ingen ting som har gitt henne nyttigere kunnskap og trening. Og teatret, sammen med kammermusikken har formet henne til den musikeren hun er i dag: ambisiøs, målbevisst, med en salig blanding av kompromissløs vilje og selvutslettende tilpasningsevne. Cardas har også holdt foredrag om barns opplevelse av musikk og samspill, og den livsviktige verdien av musikkglede (erfaring-forventning-gjenkjennelse), sist under Music Learning Live Asia i Singapore.

Ellers er hun med sine teaterferdigheter en etterspurt workshopleder med sin enestående innfallsvinkel i kammermusikkundervisningen.

"Det har vært laget musikk så lenge det har vært mennesker på jorda. Store tanker er tenkt før oss, store personligheter har levd, spennende historier er blitt fortalt, utrolig musikk er komponert før vår tid. Og alt dette er vi et resultat av. Det er vår verden, den vil vi være med i! Vi har tid til å ta med oss noe av tankegodset og det musikalske gullet som har tilhørt generasjonene før oss."

Kilder: Barrat-Due, Sparebankstiftelsen

NyheterGunhild Gåsvik